Külföldi hallgatóknak


Felvételi tájékoztató magyarországi érdeklődők számára

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, amely a romániai egyetemek rangsorában vezető helyen szerepel, Szociális Munka tagozata teljes körű – 3 éves alapfokú, mesteri, doktori – képzést hirdet magyar nyelven. Az oktatás minden fokán vannak ingyenes – államilag támogatott – helyek, amelyeket az Európai Unió országaiból származó diákok a román állampolgársággal rendelkezőkkel azonos feltételek mellett vehetnek igénybe.

A Szociális munka nappali alapképzésen 13 térítésmentes helyet ajánlunk magyar nyelven (ingyenes, ösztöndíjra jogosult), a távoktatás, ami mindenki számára fizetéses, 30 helyet hirdet meg magyar nyelven. A tandíjösszege összege évi 2500 lej, amelyet négy részletben lehet befizetni.) A felvételihez elegendő a közép szintű érettségi oklevél.

TUDNIVALÓK A FELVÉTELIRŐL:
A felvételi iratkozásnak két fázisa van: előiratkozás, és a felvételi eljárás. A felvételre dossziévizsga alapján kerül sor, személyes megjelenést Kolozsváron nem igényel.

I. Előiratkozási időszak a felvételihez (magyar állampolgároknak): 2015 július 14-ig. (ha maradnak helyek, a szeptemberi felvételi fázisra az előiratkozás július 30-ig lehetséges)
Budapesten a BCE C épület 404-es szobában (előzetes bejelentkezéssel: Pakot Ágnes <Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.>) vagy Kolozsváron a BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar titkárságán.
Az előiratkozáshoz szükséges dokumentumok*:

 1. kitöltött típuskérés:
 2. az érettségi oklevél + a középiskolai bizonyítvány közjegyző által hitelesített másolata
 3. a személyi igazolvány és lakcímkártya egyszerű fénymásolata
 4. 3500 forint (vagy az ennek megfelelő 50 lej) elismertetés-eljárási díj + 10 000 Ft oklevél fordítás és hitelesítés román nyelvre (a fordítást és közjegyzői hitelesítést lehet egyénileg is intézni)
 5. Az MA képzésre iratkozóknak: az alapképzés (BA) diploma + a melléklet (jegyekkel) közjegyző által hitelesített másolata és színes fénymásolata

A felvételi iratkozás (második szakasza)**: Budapesten 2015 július 5 vagy Kolozsváron július 15-18, illetve az őszi felvételi ideje: szeptember 7-10 között (9 és 15 óra között); szeptember 11 az eredményhirdetés napja, 11-15 között a helyek elfoglalásának visszaigazolása (ez távoktatásnál az első részlet kifizetését jelenti).

II. A felvételi eljáráshoz (és a beiratkozáshoz) szükséges további dokumentumok:

 1. születési bizonyítvány másolata
 2. orvosi igazolás a családorvostól, a következő megjegyzéssel: "egyetemi felvételre alkalmas"
 3. 2 db 3 x 4 cm. méretű színes fénykép
 4. kitöltött felvételi űrlap
 5. beiratkozási és felvételi eljárási díj: 9500 ft. (vagy 130 lej)
 6. *a személyi igazolvány és lakcímkártya mindkét oldalának fénymásolata
 7. 2-3 oldalas motivációs levél, az alábbi szempontok szerint (honlapon elérhető):

A mesteri felvételihez is a fenti dokumentumok szükségesek, kiegészítve a nyelvvizsga igazolással, valamint egy motivációs levéllel, amelyben azt kérjük kifejteni (max. 2-3 oldal terjedelemben), hogy a jelentkező miért szeretne az illető szakon tanulni.

A Szociális Munka tagozat küldetése

 • A hallgatók felkészítése a szociális munkára és alkalmassá tétele arra, hogy állami és civil szervezetekben, intézményekben az egyén, a család, a csoport és a közösség érdekeit képviseljék és kezelni tudják a szociális problémákat;
 • Elméleti alapok és szakmai ismeretek közvetítése a társadalmi jelenségek megértéséhez és az egyén társadalomban való beilleszkedésének elősegítéséhez;
 • Hozzájárulás a hallgatók személyiségének fejlesztéséhez és társadalmi részvételük ösztönzéséhez;
 • Felkészítés a kutatómunkára;

 

MESTER KÉPZÉS (magyar nyelven)

Struktúra: 4 szemeszter

 • MENTÁLHIGIÉNÉ A SZOCIÁLIS SZFÉRÁBAN

A képzés célja olyan komplex (mentálhigiénés) szemléletmód, ismeretanyag, készségek és képességek fejlesztése, amelyek birtokában a végzett hallgatók az addiginál tágabb kontextusban értelmezve, hatékonyabban és tudatosabban képesek folytatni eredeti segítő hivatásukat.

 • TANÁCSADÁS

Tanulmányi modulok:

  • Addiktológia és kriminológia
  • Gerontológia
  • Krízisben lévő családokkal való tanácsadói munka

amelyek közül mindig az adott évfolyam dönti el, hogy melyik szakirányt választja.
További információk: http://bbte-szocialismunka.ro/ 

FIGYELEM: a közjegyzői és hiteles fordítói díj költségei a hallgatót terhelik!
*Romániában érettségizettek számára az első fázisban csak az érettségi és a születési bizonyítvány egyszerű másolata szükséges (beiratkozáskor le kell adni az eredeti oklevelet is)
**A második fázisban leadandó dokumentumokat első fázisban is le lehet adni.

Felvételi információs oldal 2016

felveteli wixoldal

Képek az egyetem életéből

 • 47-dsc_2804__
 • 26-dsc_2764__
 • 06-dsc_2712__
 • 01-dsc_2700__
 • 09-dsc_2722__

Felvételizz a BBTE-re!

A szociális háló hírei

Válsághelyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság (DGASPC), sem az alkalmazottak bérére, sem a felnőttvédelmi szolgáltatást nyújtó központok működtetésére nincs pénze az intézménynek – közölte az Agerpres hírügynökséggel...
Read more...
Kezdetben hatvan, majd közel százötven, jelenleg pedig kilencvennégy rászorulónak nyújt segítséget, heti öt nap meleg ebédet a gyergyószentmiklósi Szeretetkonyha. A Szent Márton Alapítvány által működtetett konyha fenntartását, működtetését gondoskodó lelkület...
Read more...
Közel harminc százalékkal nő az új tanévtől a nehéz anyagi helyzetben élő középiskolások által igényelhető szociális ösztöndíj értéke. De elég ez valamire? Van például olyan szakiskolai osztály, amelyben tavaly még...
Read more...

Kövess minket a Facebookon

Elérhetőség

bejarat

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

Szociális Munka Tagozat

 

December 21 sugárút, 128-130 szám, Kolozsvár

TÉRKÉP

Tel./Fax: 0264-42.46.74, 0264-41.99.58

Titkárnő: Bruck Edit

 

http://www.bbte-szocialismunka.ro
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.