Tanácsadás a szociális szolgáltatások területén


Tanácsadás a szociális szolgáltatások területén

Tanácsadás a szociális szolgáltatások területén

 

2 éves mesterképzés a társadalom- és humántudományokból diplomázott fiataloknak. 

A képzés nyelve: magyar

Helyek száma: 13 ingyenes hely, 37 fizetéses hely

 

Kiket várunk?

 • Hivatásos segítő szakembereket. Segítő hivatásoknak tekintjük mindazon foglalkozásokat, amelyeknek a lényege a másik ember mellett állás, annak fejlesztése, oktatása, nevelése, támogatása, gondozása, gyógyítása vagy bármilyen formában történő segítése.
 • Közösségi élet és szociális szolgáltatások szervezésében aktív, bármilyen felsőfokú alapvégzettséggel rendelkező személyeket.
 • Specifikus tanácsadás projekttervezésben és kutatásban érdekelt jelentkezőket.

 

A képzés bemutatása

A képzés gyakorlati szükségszerűségből indul. Egyre nagyobb a társadalmi szükséglet és a munkaerő piaci érdeklődés a specifikus tanácsadói foglalkozások iránt.

A tanácsadói mesterképzés során a hallgatok három tanulmányi modul közül választhanak, amire specializálódhatnak: Addiktológia és kriminológia, Gerontológia, Krízisben lévő családokkal való munka.

A tanácsadói képzés olyan új többlettudást ad, amely növeli a választott szakterületen végzett segítő munka hatékonyságát. A végzett hallgatók az elsajátított ismeretek birtokában eredeti segítő hivatásukat az birtokában eredeti segítő hivatásukat az addiginál tágabb kontextusban értelmezve, eredményesebben és tudatosabban képesek folytatni majd.

Azáltal válnak még jobb tanárokká, szociális munkásokká, közösség-szervezőkké, pszichológusokká, gyógypedagógusokká, lelkészekké,  orvosokká, nővérekké, hogy növekszik pszichoszociális kompetenciájuk.

Ennek megfelelően a program kulcsfogalmai az önismeret és társadalomismeret fejlesztése, a hitelesség és interdiszciplináris együttműködés, érték és prevenció, integrált és tudatos hivatásfejlesztés, valamint a választott tanulmányi modulnak megfelelő szaktantárgyak.

A tanácsadás tevékenységi területe, illetve intézményrendszere átfogja a humán szolgálatokat, a kultúrát, a közművelődést, a közoktatást, a szociális gondoskodást, az egészségügyet, a tömegtájékoztatást, az egyházi és polgári kezdeményezéseket, a törvényhozás és a kormányzat működését.

 

A képzés célja

Az elméleti képzés célja a specifikus területeken alkalmazott ismeretek átadása.

Az önismeret és készségfejlesztés célja: olyan komplex tanácsadói szemléletmód kialakítása, amely segít hatékonyabban tervezni és cselekedni az egyén, család, csoport vagy közösség mentális egészségének a védelme és megőrzése érdekében.

A kutatási módszertanra vonatkozó elméleti és gyakorlati oktatás célja: felkészítés a szakosodásnak megfelelő szakszerű tanácsadói projekttervezésre, levezetésre és kiértékelésre.

 

A képzés struktúrája

Kötelező tantárgyak: Tanácsadás a szociális szolgáltatásokban, Pszichopatológia ismeretek, Aktuális demográfiai folyamatok, Szakmai önismeret, Management, Segítő beszélgetés, A tanácsadás etikai aspektusai, Szupervízió és esetmunka, Mentálhigiéné

Választható tantárgyak: 

 • Addiktológia és kriminológia modul: Bevezetés a kriminológiába, Tanácsadás és szociális munka különböző deviáns-kriminális csoportok esetén, A drogfüggő személyekkel való tanácsadás elméleti és gyakorlati megközelítése, Mentálhigiéné veszélyeztetet csoportok esetében, A drogfüggőség speciális prevenciója.
 • Gerontológia modul: A családterápia elmélete és gyakorlata, Gerontológiai szociális munka, Általános gerontológia, Sokproblémás családokkal való tanácsadói munka, Szociálpolitika családokra és idősekre vonatkozóan, Klínikai gerontológia, 
 • Krízisben lévő családokkal való tanácsadói munka: A családterápia elmélete és gyakorlata, Családterápia veszélyeztetett gyerekek és tinédzserek esetén, Specifikus tanácsadás gyerekek és tinédzserek esetén, Sokproblémás családokkal való munka, Szociálpolitika családokra és idősekre vonatkozóan, Az abúzus és elhanyagolás megelőzésére vonatkozó programok, Gyakorlat, Kutatás, megelőzés és tanácsadás, Szakmai önismeret, Tanácsadási projekt

 

Beiratkozási feltételek

Megegyeznek a kar többi mesteri programjáéval (http://socasis.ubbcluj.ro/)

 • licensz vizsga szocio-humán vagy egészségügyi területen
 • magyar és idegen nyelv ismerete (nyelvvizsga)

A bejutási sorrend kiszámítása:

 • a licensz vizsga eredményének 60%-a,
 • motivációs levél: a szakválasztás indoklása, előzetes tapasztalatok felsorolása (pl. önkéntesség, szakmai gyakorlat az adott területen): 40%

A koordinátor neve és elérhetősége:

Conf. dr. Müller-Fábián Andrea
docens BBTE
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felvételi információs oldal 2016

felveteli wixoldal

Képek az egyetem életéből

 • 50-dsc_2812__
 • 07-dsc_2718__
 • 30-dsc_2769__
 • 51-dsc_2813__
 • 46-dsc_2803__

Kiemelt hírek, események

felveteli plakat 2015

A szociális háló hírei

Helyes, biztonságos és magabiztos kerékpáros közlekedésre irányuló oktatás indult a négy udvarhelyi elméleti középiskola kilencedikes évfolyamainak. A kezdeményezés a 2015-ben életre hívott Élhető Udvarhely mozgalom „mellékvágánya”, melybe a Székelyudvarhelyi Közösségi...
Read more...
Tovább nőtt a sárgaságos megbetegedések száma Gyergyószentmiklóson, a szakember szerint sokkal nagyobb odafigyelésre van szükség a személyes higiénia terén. A városi kórház fertőzőosztályán lévő ágyszám egyelőre elegendő a hepatitisz A...
Read more...
Összesen tíz székelyudvarhelyi szervezet – egyesületek és alapítványok – találtak új székhelyre a Kossuth-udvarban, a kihasználatlan épületben ugyanis Civil Központot alakítottak ki. Az új „lakók” egy része már be is...
Read more...

Kövess minket a Facebookon

Elérhetőség

bejarat

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

Szociális Munka Tagozat

 

December 21 sugárút, 128-130 szám, Kolozsvár

TÉRKÉP

Tel./Fax: 0264-42.46.74, 0264-41.99.58

Titkárnő: Bruck Edit

 

http://www.bbte-szocialismunka.ro
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.