Doktori értekezések


Doktori értekezések

A BBTE szociális munka végzetteinek szakmai életpálya-vizsgálata

Cím: A Babeș-Bolyai Tudományegyetem szociális munka végzetteinek szakmai életpálya-vizsgálata. Az oktatástól a munkaerőpiacig.
Szerző: Dániel Botond
Nyilvános védés dátuma: 2013. december 12.

A doktori értekezés a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, 1997 és 2012 között, a magyar tannyelvű Szociális Munka, illetve Teológia-Szociális Munka szakok végzetteinek szakmai életpályáját vizsgálja. Mivel az első ilyen témájú kutatás, célja, hogy átfogó képest nyújtson a Szociális Munka szakot végzettek szakmai pályájáról. A vizsgálat több irányú: elemzi a kolozsvári magyar nyelvű szociális munkás képzés történetét (beiskolázási számokat, lemorzsolódási arányokat, végzettek számának alakulását, területi vonzáskörzetét), a szociális munkások szocio-demográfiai hátterét, a végzettek munkaerőpiacon való elhelyezkedését és szakmai pályáját, valamint a befogadó oldal szerkezetét, az elérhető állásokat és a munkaadói elvárásokat.
A doktori tézis szerzője a karok intézményi dokumentumaiból, valamint online kérdőívek segítségével 1077 beiratkozott, illetve 732 végzett személyről gyűjtött adatokat, amelyek informálnak a Szociális Munkás képzés alakulásáról, a végzettek származási hátteréről, szakválasztási motivációikról, tanulmányi pályájukról és eredményeikről, eddigi szakmai karrierjükről, karrier-habitusukról, jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetükről, munkaerőpiaci státusukról, szakmai pályájukkal kapcsolatos elégedettségükről, jövőterveikről. A vizsgálathoz tartozó előkutatásokból megismerhetjük a végzettek számára elsődleges munkaerőpiacot jelentő szociális ellátórendszer szerkezetét, az elérhető állásokat, valamint munkaadói elvárásokról szóló információkat.

Bővebben...

Felvételi információs oldal 2016

felveteli wixoldal

Képek az egyetem életéből

  • 08-dsc_2719__
  • 33-dsc_2773__
  • 26-dsc_2764__
  • 11-dsc_2730__
  • 43-dsc_2795__

Kiemelt hírek, események

felveteli plakat 2015

A szociális háló hírei

Több, mint fél évtizede valósulnak meg a Gyulafehérvári Caritas különböző programjai a Mol Románia támogatásának jóvoltából.
Read more...
Hiába kért még állásokat a Maros Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrásközpont az oktatási minisztériumtól, nem hirdethettek meg több iskolai tanácsadó, logopédus és iskolai mediátor posztot – jóllehet a gyakorlat azt...
Read more...
Nem olyan nehéz a magyar kisiskolások, de még az ötödikesek iskolatáskája sem, ugyanis tankönyveik szinte egyáltalán nincsenek, az eddig használt munkafüzeteket pedig minisztériumi felülvizsgálat miatt nem használhatják. Tanterv ugyan létezik,...
Read more...

Kövess minket a Facebookon

Elérhetőség

bejarat

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

Szociális Munka Tagozat

 

December 21 sugárút, 128-130 szám, Kolozsvár

TÉRKÉP

Tel./Fax: 0264-42.46.74, 0264-41.99.58

Titkárnő: Bruck Edit

 

http://www.bbte-szocialismunka.ro
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.