Bemutatkozás


Bemutatkozás

A szociális munka tagozat bemutatása

bejaratA Szociális Munka Tagozat 1990-ben jött létre. Jelenleg a Szociológia és Szociális Munka Kar keretén belül a Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet önálló egységeként működik, mint Szociális Munka Tagozat, teljes magyar nyelvű képzéssel.

Jelenleg a képzés teljes körű: alapképzés, mesteri-, doktori-képzés. Az alapfokú tanulmányok időtartama három év, ezalatt a szociális munkára vonatkozó általános ismereteket lehet elsajátítani. Mesteri szinten két szak közül választhatnak a hallgatók.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem 2011-ben az egyetemek osztályozásában a második helyet foglalja el, míg a kolozsvári szociális munkás képzés ország első lett a szociális munka szakok között, a Tanügyminisztérium Felsőoktatási Bizottsága által végzett felmérés, értékelés eredménye szerint.

 

A képzés célkitűzései:

 • Olyan ismeretek és készségek átadása amelyek alkalmassá teszik a végzetteket az egyén, a család és a közösségek működésének hatékonyabbá tételére.
 • Szakismeretek biztosítása a romániai szociális védelmi háló reformjának megvalósítására, valamint a szociális munka értékeinek gyakorlatba ültetésére.
 • A mentálhigiéné szemléletének átszármaztatása az egészség promoció érdekében.
 • Ismeretek és készségek kialakítása a professzionális munkavégzés megalapozásához.
 • Hatékony beavatkozási módszerek megtanítása, annak érdekében, hogy választott a szociális területen – például: gyermekjólét, családsegítés, szenvedélybetegekkel és bűnelkövetőkkel való munka, idősgondozás, fogyatékkal élők integrációja, közösségfejlesztés – eredményes beavatkozás történhessen.
 • Szociális intézmények működtetésére és vezetésére, valamint projektek készítésére vonatkozó ismeretek átadása.
 • Kutatások megtervezésének és kivitelezésének megtanítása
 • A hallgatók bekapcsolása a tanszék kutatásaiba a csapatmunka elsajátíttatása érdekében.
 • A doktori tanulmányok előkészítése, megalapozása.

Bővebben...

Küldetésünk, értékeink

Küldetésünk

 • A hallgatók felkészítése a szociális munkára olyan állami és civil szervezetek, intézmények számára, amelyek az egyén, a család, a csoport és a közösség érdekeit képviselik.
 • Elméleti alapok és szakmai ismeretek közvetítése a társadalmi jelenségek megértéséhez és az egyén társadalomban való beilleszkedésének elősegítéséhez.
 • Hozzájárulás a hallgatók személyiségének fejlesztéséhez és társadalmi részvételük ösztönzéséhez.

 

Felkarolt értékeink

A szakmához kötődő specifikus értékek közül a következőket tartjuk a legfontosabbaknak:

 • az emberek iránti tisztelet, az ember egyediségének és méltóságának elismerése, saját kultúrájához való jogának hangsúlyozása
 • az önkifejezéshez és a saját személyiség kinyilvánításához való jog
 • a bizalmassághoz és a kiváltságos közléshez való jog
 • az esélyegyenlőség és a non-diszkrimináció biztosításához való jog
 • minden ember változásra, fejlődésre való képességében vetett hit
 • az igazsághoz való jog

Oktatók

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet Szociális Munka Tanszékének oktatói

 

Név    Fokozat    E-mail 
dr. Adorjáni Júlia       Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Albert-Lőrincz Enikő   egyetemi tanár   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Antal Imola   egyetemi docens   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Berszán Lídia   egyetemi docens   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Dávid-Kacsó Ágnes   egyetemi adjunktus    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Dégi László Csaba   egyetemi docens   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. László Éva   egyetemi adjunktus   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Müller-Fábián Andrea   egyetemi docens   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
dr. Szabó Béla   egyetemi docens   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Óraadó oktatók

Név    Fokozat    E-mail 
dr. Dániel Botond    óraadó egyetemi tanársegéd    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felvételi információs oldal 2016

felveteli wixoldal

Képek az egyetem életéből

 • 18-dsc_2746__
 • 13-dsc_2737__
 • 41-dsc_2789__
 • 20-dsc_2753__
 • 49-dsc_2807__

Kiemelt hírek, események

felveteli plakat 2015

A szociális háló hírei

Válsághelyzetbe került a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság (DGASPC), sem az alkalmazottak bérére, sem a felnőttvédelmi szolgáltatást nyújtó központok működtetésére nincs pénze az intézménynek – közölte az Agerpres hírügynökséggel...
Read more...
Kezdetben hatvan, majd közel százötven, jelenleg pedig kilencvennégy rászorulónak nyújt segítséget, heti öt nap meleg ebédet a gyergyószentmiklósi Szeretetkonyha. A Szent Márton Alapítvány által működtetett konyha fenntartását, működtetését gondoskodó lelkület...
Read more...
Közel harminc százalékkal nő az új tanévtől a nehéz anyagi helyzetben élő középiskolások által igényelhető szociális ösztöndíj értéke. De elég ez valamire? Van például olyan szakiskolai osztály, amelyben tavaly még...
Read more...

Kövess minket a Facebookon

Elérhetőség

bejarat

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár

Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet

Szociális Munka Tagozat

 

December 21 sugárút, 128-130 szám, Kolozsvár

TÉRKÉP

Tel./Fax: 0264-42.46.74, 0264-41.99.58

Titkárnő: Bruck Edit

 

http://www.bbte-szocialismunka.ro
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.